Siber Güvenlik Hakkında

Siber İstihbarat Nedir?

İstihbarat, Wikipedia’ya göre; siyasi otoritelere sunmak için taktik bilgileri toplama, analiz etme ve yorumlama sürecini ifade eder. Bu nedenle bilgi bir araya getirilmeli, analiz edilmeli, yayılmalı ve istihbarat olarak tanımlanacak şekilde yorumlanmalıdır. Burada istihbarat olarak tanımlanacak bilgilerin analiz edilmesinin ve işlenmesinin önemini vurgulamamız gerekir.

Siber İstihbarat ise siber suçluları ve organizasyonların kritik sistemlerini takip eder ve bu konularda bilgi toplar. Siber İstihbarat tehdit tespiti, önceliklendirme veya acil durum müdahalesi gibi belirli konulardaki kabiliyetlerini iyileştirme ve geliştirme açısından organizasyonlar için kritik bir öneme sahiptir.

Siber Sabotaj Nedir?

Sabotaj, normal süreçlerin ve işlevlerin bozulmasına veya ekipman veya bilgilerin tahrip edilmesine veya hasar görmesine neden olan kasıtlı ve kötü niyetli eylemler olarak tanımlanır. Siber Sabotaj, siber uzaydan ortaya çıkan tehditlerde yeni bir kırışıklık. İster internet üzerinden teslim edilir, ister üretim süreci sırasında kasıtlı olarak kurulur, kontamine donanım veya yazılım artık bir endişe kaynağıdır.

Tarihteki Siber Sabotaj Örnekleri

Ocak 2008 Dijital resim çerçeveleri, bu tatil sezonunun en popüler öğelerinden biriydi. Ancak, bazıları beklenmedik bir sürprizle geldi. Insignia NS-DPF10A dijital resim çerçeveleri, bilgisayarlara standart USB bağlantı noktası üzerinden bağlanır. Dijital resim çerçeveleri, üretim sürecinde şirketin web sitesinde yayınlanan bir bildirime göre bir bilgisayar virüsü ile kirlenmiştir.

Kasım 2007 Seagate Maxtor Basics Kişisel Depolama 3200 sabit diske bir Truva Atı virüsü bulaştı. Sabit sürücü geçici olarak raflardan çıkarıldı ve artık satın alınamaz duruma geldi. İstihbarat, Truva Atı’nın bilgisayardaki bilgileri kopyalamak ve kullanıcının bilgisi olmadan Pekin web sitelerine göndermek için tasarlandığını bildirmiştir.

Temmuz 2007 Bir uzay programı çalışanı, iki haftadan kısa bir süre içinde Endeavor servisine uçması gereken bir bilgisayara kasten zarar verdi. Bu, ekipman uzay aracına yüklenmeden önce yakalanan bir sabotaj eylemiydi.

Siber Terörizm Nedir?

Siber terörizm: Dijital ortamları kullanarak, yetkisiz erişim sağlamak, bilgisayar sistemlerine erişip bilgiyi manipüle etmek, bilgiyi değiştirmek, yok etmek, bilgiye erişimi engellemek, sistemleri bozmak, insanların, kurumların itibarını sarsacak kasıtlı hareketleri gerçekleştirmeye denir.

Siber Terörizm Örnekleri

Hackerların fikir olarak kendileriyle uyuşmadıkları türden yayın yapan internet sitelerini hedef alan faaliyetler gerçekleştirmesi ve bu faaliyetlerinin bir sonucu olarak sitenin yayın yapmasını engellemesi.

Askeri kontrol teknolojilerine ulaşılması ve bunlarda kullanılan dijital sinyallerin değiştirilmesi veya pasif konuma getirilmesi.

Kritik altyapı sistemlerinin hedef haline getirilerek çalışmasının engellenmesi. Örneğin, bir siber terörizm saldırısı sonucunda su şebekesi sistemini kullanılmaz hale getiren teröristler, büyük şehirlerde yaşam sıkıntıları ve sağlık krizlerinin baş göstermesine neden olarak, on binlerce insanın panik ve korku içinde kalmasına (terör) yol açabilirler.

Siber Casusluk Nedir?

Siber casusluk kişisel, ekonomik veya askeri avantaj için bireylerden, rakiplerden, hükümetlerden ve düşmanlardan; bilgi sahibinin izni ve bilgisi olmadan sır ve bilgi edinme eylemi veya uygulamasıdır.

Siber Silah Nedir?

Bir sistemin açığını sömürmek için kullanılan elektronik cihazlara siber silah denir. Günlük hayatta kullandığımız birçok araç siber silah olabilir. Örneğin: akıllı telefonlar, bilgisayarlar vs.

Bir cevap yazın